Person- og varebil / Intern transport af hjul / Arbejdsmiljøvejledning

Arbejdsmiljøvejledning for intern transport af hjul til person- og varebiler

Denne side er senest opdateret den 4. september 2017. Åbn/gem siden som pdf

Generelt
Hvor dæklageret er placeret i et andet rum eller en anden bygning end arbejdspladsen, vil det være nødvendigt at transporterer hjulsættene over kortere eller længere afstande.
Denne transport kan udføres med forskellige hjælpemidler alt efter afstande og underlagets beskaffenhed.

Kort afstand
Såfremt der er tale om jævnt og fast gulv, som f.eks. beton, klinker, asfalt eller lignende, kan en trolley eller wheel disc med fordel anvendes. Her kan hjulsættet med et minimum af modstand, skubbes fra lageret til arbejdspladsen. Samtidig skubbes hjulsættet i en højde der passer brugeren, så der ikke er vrid i ryggen under transporten.
       
       Wheel disc                  Wheel trolley
 
 
Længere afstande
Her vil det være at foretrække, at transportmidlet har større hjul, så her anvendes en hjulcaddy. Den har luftgummi elle massive hjul og kan derfor forcere større niveauforskelle. Hjulcaddyen kan også transportere hjulsættet inkl. trolley eller wheel disc. Dette giver mulighed for at flytte rundt med hjulene på værkstedet selvom hjulcaddyen bliver brugt til at hente flere sæt.
 
   
Eksempler på hjulcaddy
 
Er dæklageret i andre bygninger, hvor transport er over gårdsplads eller anden ujævn belægning, kan en hjulcaddy benyttes.